В продължение на 25 години Русия не успя да постигне

...
 В продължение на 25 години Русия не успя да постигне
Коментари Харесай

Жизненият стандарт в Русия е близък до България и Екваториална Гвинея

 В продължение на 25 години Русия не съумя да реализира стандарта на живот на развитите страни.
Като се има поради брутният вътрешен артикул (БВП) по паритет на покупателната дарба (ППС) на глава от популацията, Русия се оказа в една група с Екваториална Гвинея, България и Румъния, заяви държавният анализаторски център, написа „ Независимая газета “.

И в случай че за някои такова съседство е триумф, то за Русия това е по-скоро неуспех.

Русия изостава от водещите страни на света. За това не може да се упреква единствено " нефтеното проклинание ”, тъй като то не попречи на някои от страните експортьори на стратегическата суровина да станат най-богатите в света.

За интервала от 1992 година до 2016 година международният Брутният вътрешен продукт, изчислен при ППС на глава от популацията през 2011 година, нараства с към 70% – от 8,9 до 15,1 хиляди интернационалните $ (бел. ред. интернационалният $ е условна разчетна парична единица, прилагана при сравняване на макроикономически индикатори на разнообразни страни на света).

Много страни усъвършенстваха успеваемостта си, като измежду тях е и Русия. За този интервал съветският Брутният вътрешен продукт, изчислен по този способ, е повишен съвсем един път и половина – от 16,7 на 24,4 хиляди интернационалните $.

Проучване в 175 страни

Тези данни се даде Аналитичният център на държавното управление. Специалистите от центъра изследват по какъв начин се трансформира обстановката с неравномерното развиване на страните. Анализът обгръща 175 страни. За основа на своите калкулации специалистите са употребявали статистиката на Световната банка с методика, която оказва помощ да се изравнят валутните съмнения.

Посочва се, че 1992 година е определена като първа, в която някогашните руски републики са показани настрана в разбора. Експертите определили седем клъстера, всеки от които включва няколко десетки страни. " Клъстерният метод дава визия за разпределението на страните съгласно равнището на икономическо развиване в света, като се заобикаля неудобството, обвързвано с рейтинга на обособените страни ", изясняват откривателите.

По последните данни от Световната банка към 2016 година Русия се оказва в третия клъстер, който включва страни с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в диапазона от 16,9 до 25,4 хиляди интернационалните $. В него влизат Сейнт Китс и Невис, Екваториална Гвинея, Турция, Латвия, Казахстан, Чили, Румъния, Хърватия, Панама, Уругвай, Мавриций, Иран, Аржентина и България.

За някои страни позиционирането в този клъстер може да се смята за триумф. Например, за Екваториална Гвинея, която през 2017 година стана член на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК). Защото за към 25 години тя е нараснала своя Брутният вътрешен продукт по ППС на глава от популацията 19 пъти.

И в случай че по-рано Екваториална Гвинея е била в клъстера на най-бедните страни, в този момент тя е в листата на стопанските системи с догонващо развиване, които се стремят да доближат в бъдеще равнището на развитите страни.

За Русия това несъмнено не е най-хубавата позиция в света. Особено, когато се регистрира, че в международен мащаб, Руската федерация не просто не догонва водещите стопански системи, а още повече изостава от тях. Оказва се, че макар повишаването на Брутният вътрешен продукт през годините, Русия се е преместила от втория клъстер в третия.

Препозициониране в групите

Сега вторият клъстер включва страни с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията по ППС от 25,4 до 42,3 хиляди интернационалните $. Това са Белгия, Финландия, Англия, Япония, Франция, Корея, Италия, Испания и други

През 1992 и 2008 година Русия е във втория клъстер, а през 2000 година (към края на кризата) – в третия. През 2016 година в изискванията на криза Русия още веднъж се озова в третия, само че покрай границата с втория клъстер, означават откривателите.

Между другото, както отбелязва Аналитичният център, утежни се обстановката освен за Русия.

" Ниските темпове на напредък доведоха до това, че от 1992 година насам Япония също се приземи във втория клъстер. Между 2008 година и 2016 година към него попаднаха и мощно развити страни от Европейския съюз: Италия, Франция, Англия, Белгия, Финландия ", разясняват анализаторите

Разнопосочни трендове се следят в страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка). " Бразилия от третия клъстер през 1992 година след прекосяване през рецесиите от 2000 година и 2016 година към този момент е в четвъртия клъстър. Китай и Индия, които през 1992 година бяха в шестия клъстер през 2016 година се озоваха надлежно до четвъртия и петия клъстер.

„ ЮАР през целия интервал на разбора остава в четвъртия клъстер, защото макар забележителния стопански напредък популацията също се усилва с високи темпове и това оставя Брутният вътрешен продукт на глава от популацията съвсем непрекъснат ", се показва в отчета.

Първият клъстер от най-богатите страни включва стопански системи с Брутният вътрешен продукт по ППС на глава от популацията от 42,3 хиляди интернационалните $. Но до момента в който при започване на изследването се набблюдаваха доста разбърквания измежду най-богатите страни, в този момент клъстерът е по-малко еднороден.

През 2016 година клъстерът включва ОАЕ, Саудитска Арабия и Кувейт, експортьор на нефт, дребни по повърхност и размер на популацията страни – Макао, Люксембург, Сингапур, Хонг Конг и Сан Марино.  Той естествено включва и такива развити европейски страни като Норвегия, Германия, Ирландия, Швейцария и Холандия, както и Съединени американски щати и Канада ", пресмятат специалистите.

Приносът на петрола

Анализът сподели, че " нефтеното проклинание " не е безусловно проклинание. Не без причина в листата на най-богатите страни са най-големите стопански системи с експорт на нефт, както в границите на ОПЕК, по този начин и отвън този картел, Норвегия и Канада.

В същото време не всички експортьори на нефт са нараснали своя Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от ППС. Например Обединените арабски емирства за този интервал са свалили тази цифра с към 35%, демонстрират данни на Световната банка. Но страната въпреки всичко е в листата на най-богатите.

И в ОПЕК обстановката е неравномерна. Докато Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия са водещи в икономическото развиване, Иран, Габон, Ирак, Алжир, Еквадор, Нигерия и други разделят местата си измежду по-малко сполучливите клъстери.

Има няколко аргументи, заради които Русия не може да повтори триумфа на някои експортьори на нефт. " Арабските страни от Персийския залив имат релативно малко население (което води до високи стойности на индикаторите на глава от населението) и високо ниво на произвеждане и експорт на глава от популацията.

Производството на нефт в Русия е почти същото като това на Саудитска Арабия, само че вътрешното ползване на нефт е по-високо от това, по-високи са разноските на глава от популацията ", разяснява Леонид Григориев, основен консултант на ръководителя на Аналитичния център на съветското държавно управление.

Той прецизира, че " Русия е претърпяла забележителен взрив на потребителите на пазарите за дълготрайни артикули от 2011 до 2014 година сред рецесии и тежки петролни шокове ".

През този интервал се усилиха покупките на  персонални коли, компютри и достъпът до интернет.

„ Това значи, че приходите, получени от продажбата на енергоносители, се разпределя освен за обществени заплащания и защита, само че и усилват персоналното ползване в страната, твърди Григориев. –  Русия употребява петролни доходи, с цел да преодолее продължителната рецесия през 90-те и да влага в бъдещето. В същото време, несъмнено, ние считаме, че никой няма да оспори обстоятелството, че приходите от износа на сила могат да бъдат по-изгодни, реинвестирани в стопанската система на страната. Тази задача остава в обозримо бъдеще. ”

Според доц.Тамара Сафонова от Руската академия на науките от износа на Русия са постъпили спомагателни доходи в бюджета, спечелили са и фирмите от нефтения и газовия бранш на съветската стопанска система.

Някои специалисти се съмняват, че Русия е в третия клъстър.

По думите на анализатора на " Солид менеджмент " Сергей Звенигородски по-подходящо е Русия да се постави  във втория клъстер.

За това свое мнение той привежда и обстоятелства – съгласно данни на Международния валутен фонд през 2016 година Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Руската федерация за ППС е съвсем 25 хиляди интернационалните $, а през 2017 към този момент над 25 хиляди.
По публикацията работи: Петя Стоянова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР